Soort polis

Er zijn drie soorten polissen: de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis.

  • Bij een naturapolis krijgt u alle kosten vergoed op voorwaarde dat u gebruik maakt van een psychiater waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. U krijgt geen rekening. De verzekeraar vergoedt de kosten van de behandeling rechtstreeks aan de psychiater. Maakt u gebruik van een psychiater zonder contract, dan krijgt u zelf de rekening. Deze rekening kunt u dan indienen bij uw verzekering, maar wordt slechts gedeeltelijk (75-80%) vergoed.  
  • Sommige verzekeraars spreken van een combinatiepolis. Dit is waar het de ggz betreft feitelijk ook een naturapolis.  
  • Bij een restitutiepolis hebt u vrije keuze van psychiater. U krijgt de behandelingskosten volledig vergoed, ook als de psychiater geen contract heeft. Gecontracteerde psychiaters sturen bij een restitutiepolis de rekening direct naar de verzekeraar. Van een psychiater zonder contract krijgt u de rekening zelf. Deze rekening kunt u indienen bij uw verzekeraar.  
Veel mensen weten niet wat voor polis zij hebben. Verzekeraars bieden vaak zowel natura- als restitutiepolissen aan. Voor naturapolissen wordt veel reclame gemaakt. Ze zijn het goedkoopste. De iets duurdere restitutiepolissen bieden meestal vrije keuze van behandelaar, maar hierop bestaan uitzonderingen. De vergelijkingswebsite Independer spreekt daarom tegenwoordig van naturapolissen en vrije-keuzepolissen.  U kunt bij uw verzekeraar navragen wat voor polis u heeft en welke vergoeding u kunt verwachten. Ook de psychiater kan dit voor u uitzoeken. 
U kunt uw polis elk jaar aanpassen per 1 januari. Bij langer durende behandelingen is het soms voordelig om uw naturapolis te wijzigen in een restitutiepolis. De polis die u hebt op de ingangsdatum van de (vervolg-)DBC is bepalend voor de vergoeding van die DBC.